de Kortebaan draverij

Bij de kortebaan- of harddraverij moet je niet denken aan paarden die rondjes rijden op een baan: het zijn telkens twee paarden die op een recht stuk weg over 300 meter tegen elkaar sprinten, met hun rijders –de pikeurs– op de sulky achter zich aan. Een straatrace van het spannendste soort.

Daarvoor worden –zomaar op de openbare weg– twee zandbanen aangelegd over de hele lengte. Op dat zand draven de paarden. Rondom worden hekken geplaatst voor de veiligheid van deelnemers en publiek. En uiteraard is er bier, wijn, fris en gezelligheid, zijn er snacks en genoeg mogelijkheden om een weddenschap af te sluiten. Er staan grote videoschermen waarop het publiek de hele baan kan overzien, maar veel bezoekers kiezen bewust voor een plek bij de start, de finish of juist halverwege waar de paarden hun topsnelheid bereiken.

De kortebaan is een afvalrace. De maximaal 24 paarden lopen één tegen één en degene die als eerste twee ritten wint, gaat door naar de volgende ronde (omloop). Direct na elke confrontatie wordt er op de baan geloot voor het nummer in de volgende omloop. Bij een oneven aantal deelnemers wordt er één paard vrijgeloot. Deze plaatst zich automatisch voor de volgende omloop.

Om de koers goed te kunnen volgen, moet je in het bezit zijn van een programmaboekje (te koop langs de baan). Na elke rit zet je een kruisje achter het winnende paard. De speaker roept vervolgens na loting het nummer van het paard in de volgende omloop om. Deze schrijf je op zodat je steeds een goed overzicht houdt. Wanneer je niet meeschrijft, is het heel moeilijk om het overzicht te houden!

Draven en vlaggen

De paarden moeten blijven draven. Wanneer ze een galoppade maken,  krijgen ze de witte vlag en worden daarmee uitgeschakeld. Het andere paard wint dan automatisch de rit, mits de rit in draf wordt vervolgd.

De paarden starten, afhankelijk van hun leeftijd en gewonnen prijzengeld, vanaf verschillende afstanden. De één moet dus meer meters afleggen dan de ander. Gaat een paard te vroeg van start, dan wordt het uitgeschakeld. Net als bij een galoppade moet het andere paard dan wel de rit in draf vervolgen om de ritwinst op te eisen. Het paard dat de rit wint, krijgt na de finish de rode vlag.

De paarden starten vanaf een basisafstand van 275 meter of 300 meter (afhankelijk van de lengte van de straat). Wanneer een paard op de kortebaan meer dan 15.000 euro heeft verdiend, krijgt deze een handicap van vijf meter. Bij 30.000 euro krijgt een paard de maximale starthandicap van tien meter aan zijn broek.

Bij een winsom tussen de 15.000 euro en 24.000 euro en een winsom boven de 30.000 euro krijgt een paard vijf meter ontheffing wanneer een leerlingpikeur op de sulky plaatsneemt.

Een paard met een winsom van meer dan 30.000 euro dat in het huidige seizoen nog geen 1.500 euro heeft verdiend, krijgt eveneens een ontheffing van vijf meter. Deze regel geldt niet in combinatie met de inzet van een leerlingpikeur.

Vierjarigen

Paarden van vier jaar krijgen een ontheffing van vijf meter. Bij een winsom van 6.000 euro vervalt deze ontheffing. Vierjarige paarden hoeven echter nooit meer dan de basisafstand te lopen. Paarden van vijf jaar en ouder die nog geen winsom op de kortebaan hebben, maar dat seizoen wel drie keer of meer zijn gestart, krijgen een ontheffing van vijf meter. Deze ontheffing vervalt wanneer het paard prijzengeld heeft gewonnen.

Aan het einde van de middag blijven er vier paarden over. Zij strijden om de winst en de ereprijzen. De trainers en eigenaren van de hoogst geklasseerde paarden winnen prijzengeld en ereprijzen.

Wedden maakt het extra spannend!

Het plaatsen van een weddenschap maakt de sport voor jou extra spannend! Heb jij op het goede paard gewed? Dan ontvang je aan het einde van de middag een (hopelijk) mooi bedrag.

Recente berichten

BEKIJK AL HET NIEUWS