Historie

Historie

De Harddraverijvereniging ‘Prins Bernhard’ uit Purmerend organiseert sinds 1873 kortebaanwedstrijden in de binnenstad van Purmerend.  Deze typische Noord-Hollandse tak van de drafsport is een fenomeen. Over een lengte van 300 meter gaan paard en pikeur in hoge snelheid over de baan aan de Nieuwstraat.

De kortebaandraverij is in de loop der jaren uitgegroeid tot een professionele Purmerendse Paardendag waar louter de top van de Nederlandse kortebaandraverij aanwezig is en de hele stad uitloopt voor dit prachtige evenement.

De harddraverij door de jaren:

  • Op 24 augustus 1820 werd in opdracht van Burgemeester en Wethouders van Purmerend een harddraverij uitgeschreven, dit ter gelegenheid van de verjaardag van Koning Willem l. Begerenswaardig waren de prijzen voor de eerste en tweede plaats. Respectievelijk waren dit een massief gouden zweep en zilveren sporen. Een jaar later werd voor de eerste prijs opnieuw een massief gouden zweep ter beschikking gesteld en voor de tweede prijs een massief zilveren zweep. De draverijen werden gelopen op het begin van de Zuiderweg en de Zuidoostbeemster (dus net buiten de stad). Van enige regelmaat in harddraverijen was toen nog geen sprake. Er werd niet op een vaste datum gereden en jaren werden overgeslagen. In 1873 wordt de Purmerender Harddraverij Vereniging opgericht.

De afbeelding boven is een Aquatint vervaardigd door Pieter van der Meulen naar een tekening van Cornelis Bok, uitgegeven door J.P. Bronstring in 1821. In de tijd met de hand gekleurd, met latere toevoegingen.

  • 14 oktober 1873  start van officiële Kortebaandraverijen in Purmerend op het land van de heer Brantjes.
  • 1920  bij koninklijk besluit d.d. 20 oktober  is goedgekeurd de Harddraverijvereniging “Prins Bernhard” te Purmerend. De locatie van de kortebaandraverij was de Purmersteenweg (t/m 1971)
  • 1972   de gemeente verzocht de Kortebaan te verplaatsen. Kegelclub “Allemaal” zorgde voor een nieuw kortebaanbestuur en de 
    kortebaan verhuisde naar de Nieuwstraat.
  • 2016   de kortebaan van Purmerend wordt verkozen tot de beste Kortebaandraverij  van het jaar.
  • 2019   De Harddraverij Vereniging “Prins Bernhard” wordt omgezet in een Stichting. Er treden 5 nieuwe leden tot het bestuur toe.
  • 2023   De kortebaan harddraverij in Purmerend bestaat 150 jaar en is gastheer van het Nationaal Kampioenschap.

Traditiegetrouw vindt de jaarlijkse harddraverij plaats op de 2e donderdag in september in koppeling  met de vee tentoonstelling tijdens de nazomerfeesten van Purmerend.

Recente berichten

BEKIJK AL HET NIEUWS